Topotijdreis door ‘t Gooi

Heb je belangstelling voor kaarten en de ontwikkeling van de bebouwing in Hilversum en omgeving dan moet je echt even kijken op de website van Topotijdreis.

Bij Topotijdreis vind je 200 jaar aan historische topografische kaarten van het Kadaster die zo op elkaar zijn gelegd dat je door middel van een schuif door de tijd kunt reizen. Van 1815 tot 2019 zie je Hilversum groeien, zie je de Loosdrechtse plassen ontstaan en kun je ook andere plaatsen in Nederland bekijken.

Topografische kaarten

Op 18 februari 1815 werd het Topographisch Bureau opgericht. Sinds die datum verzamelt en ontsluit de Nederlandse overheid geografische informatie: bijvoorbeeld over de ligging van wegen, water, bebouwing en landbouwgrond. Later ging het Bureau verder onder de naam Topografische Dienst. In 2004 werd de Dienst onderdeel van het Kadaster.

Luchtfoto’s

Sinds 1927 worden topografische kaarten gemaakt met behulp van luchtfoto’s, dat zijn foto’s vanuit een vliegtuig loodrecht naar beneden. Vanaf die tijd zijn er van Nederland luchtfoto’s beschikbaar. De luchtfoto’s zijn in het begin om de 10 jaar opgenomen, vanaf 1981 is Nederland met wisselende intervallen per regio, vaker gefotografeerd.

Zo zijn in de loop der jaren meerdere volledige bedekkingen van Nederland ontstaan, waarvan jaarlijks delen worden vernieuwd. Vanaf 2008 is begonnen met het maken van digitale luchtfoto’s van (delen van) Nederland. Voor 2008 zijn analoge luchtfoto’s via scannen digitaal gemaakt.

In Topotijdreis zijn momenteel alleen de digitale luchtfoto’s opgenomen vanaf het eerste jaar dat de bedekking van Nederland digitaal compleet is, en dat is 2006.

De luchtfoto’s zijn vervaardigd op een schaal van ongeveer 1:18.000 en beslaan een gebied van circa 4 x 4 km. Alle luchtfoto’s zijn loodrecht naar beneden genomen, t/m 2006 in zwart/wit en vanaf 2007 zijn de luchtfoto’s opgenomen in kleur.