HILVERSUM 27 mei 2020

Hilversum Pas Op! redt theehuis van de sloop

Het voormalige theehuis van het Nimrodpark, gelegen aan de Regentessenlaan 12, is door het college van B&W van Hilversum aangewezen als gemeentelijk monument en daarmee gered van de sloop. De stichting Hilversum, Pas Op! diende in februari 2018 een aanvraag in tot aanwijzing als monument bij de gemeente toen zij gewaar werd van de plannen van de nieuwe eigenaar. Deze had een sloopvergunning aangevraagd voor het historische pand en een bouwvergunning voor een nieuw te bouwen ‘woonhuis’. Op de tekening zou het een gebouw met vier woonlagen worden en was het voorzien van twee separate ingangen, negen grote toiletten en drie badkamers. Ook de buurt protesteerde tegen de plannen met spandoeken omdat er volgens hen de kans bestond dat het een verzorgingshuis zou worden dat niet past in het door het Rijk aangewezen beschermd gezicht Noordwestelijk Villagebied.

De Commissie Welstand en Monumenten adviseerde, hoewel er maar een gedeelte van het oorspronkelijke paviljoen bewaard is gebleven, het college de status toe te kennen. Na een bezwaarprocedure die de eigenaar hiertegen heeft gevoerd, heeft B&W op 6 mei 2020 het nadere advies van CWM opgevolgd en de toewijzing als gemeentelijk monument bekrachtigd. Daarop heeft de eigenaar het pand op 15 mei weer in de verkoop gedaan.

Geschiedenis

De Maatschappij [tot ontwikkeling van het Nimrodpark] liet in 1901 aan de Regentesselaan het Paviljoen Nimrod bouwen naar het ontwerp van J.H. Slot. Het paviljoen was opgetrokken in hout op een stenen plint met terrassen en balkons en werd bekroond met een spits torentje. Op de begane grond bevonden zich een bodega en een cacaosalon, op de verdieping kamers. Het bouwplan werd in 1902 gewijzigd om een bier- en ijskelder toe te kunnen voegen en om de kamers te vergroten.

Bij de heropening aangeprezen met: “Prachtig vergezicht. Heerlijk rustpunt. Afzonderlijke kinderspeelplaats. Zeer billijke consumptieprijzen.”

In 1947 werd het gebouw door brand geteisterd. Er is nu weliswaar één bouwlaag van over, maar die staat daar nog altijd volgens het originele ontwerp en vormt toch nog steeds één harmonieus geheel. Het is bovendien uniek; in heel Hilversum is niet iets dergelijks te vinden.

Het voormalig theehuis staat nu te koop.

(tekst & foto: Hilversum Pas Op!)

Bijzonderheden

Gemeentelijk Monument