HILVERSUM

Wereldomroep (nu: AVROTROS)

Geschiedenis

Een libelle van staal en beton

In het groot insectenboek lees je, dat een libelle zich kenmerkt door haar virtuoze vlieggedrag, goed gezichtsvermogen en een complexe levenscyclus. Over de hele wereld vliegen er wel meer dan zesduizend soorten rond. Met vleugels van gemiddeld zo’n 90 millimeter wijd. 

In Hilversum huist er een reuzen-libelle met vleugels van 90 meter. Opgetrokken uit beton, staal en glas. Dus zonder virtuoos vlieggedrag maar zeker met een complexe levenscyclus. Koningin Juliana opende een nieuw onderkomen van de Wereldomroep op 11 oktober 1961. Zij vergeleek de ranke vorm met die van een libelle. 

Het werd een Rijksmonument. Hoezo eigenlijk?

Wereldomroep

Zo’n 70 jaar geleden had de ‘Wereldomroep’ behoefte aan een nieuw onderkomen. Groter dan de villa aan de ’s-Gravelandseweg en met eigen studio’s, om de hele wereld te kunnen bereiken met radio-uitzendingen. H.J. van den Broek, directeur van de Wereldomroep, was een enthousiast pleitbezorger van een nieuw onderkomen. Hij kende wel een architect, zijn broer J.H. van den Broek. 

Niet de eerste de beste overigens. Samen met zijn compagnon J. B. Bakema vormde deze Van den Broek een beroemd architectenduo. Representanten van ‘Het Nieuwe Bouwen’, een systematische architectuur waarin de menselijke maat centraal staat. Bekende iconen van Het Nieuwe Bouwen zijn o.a. de Van Nelle fabriek en de Lijnbaan in Rotterdam en Zonnestraal en Grand Hotel Gooiland in Hilversum. 

En zo kwam het dat Koningin Juliana een libelle zag in het nieuwe huis van de bijna 35-jarige Wereldomroep.

Het Nieuwe Bouwen

Maar wat is er dan zo bijzonder aan? Vanaf de weg is het pand nauwelijks te zien. De gevel is strak en onpersoonlijk, met veel glas, dat dan wel.

Het wonder vind je binnen. En het is zo vanzelfsprekend dat het niet eens opvalt als je niet weet waar je kijken moet. Het lijkt alsof er geen muren zijn die je opsluiten. De ruimte ademt licht en lucht en er is veel ruimte daarbinnen. Maar toch voel je je nergens klein of verloren. Het hele gebouw wordt gedragen door 68 zuilen, vanaf de kelder tot het dak. De gevels van staal en glas zijn als kant en klare elementen met grote kranen opgehesen en geplaatst. Architectuur volgens het principe van het ‘Nieuwe Bouwen’.

Architect Bakema zegt daar over: “Hoe kan de mens een individu zijn in een moderne industriële wereld met massaproductie en gelijkvormigheid”. Door in een gebouw de ruimte te scheppen voor het individu. Het wonder van het monument schuilt in 68 zuilen van beton die constructie dragen, maar de visie van de architect draagt de ruimte.

Bijzonderheden

Gemeentelijk Monument

Wereldomroep

  • Bouwjaar: 1961

  • Opdrachtgever: Wereldomroep

  • Architecten: van den Broek en Bakema

  • Stroming: het nieuwe bouwen

  • Witte Kruislaan 55,
    Hilversum

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen