HILVERSUM

Villa de Kameel

Geschiedenis

Jan Dullaart ontwierp op een grillig stuk grond een villa in de Gooise landhuisstijl.

De wat….? De jaren twintig van de vorige eeuw waren toch de tijd van de Amsterdamse school? De Amsterdamse School is een stijl van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het Nieuwe Bouwen, de Chicago School en het expressionisme gerekend worden.

Jan Dullaart ontwierp in 1926 villa ‘De Kameel’.  Dit landhuis ontleent zijn naam aan de vorm van het rieten dak.  Een sterk glooiende noklijn die lijkt op de rug van een dier. Aan de linkerkant van de villa loopt het dak door tot aan de ramen van de begane grond etage.

In het ontwerp combineerde Dullaart zijn enthousiast rieten dak met kenmerken van de Amsterdamse School. Deze combinatie is later ‘De Gooise landhuisstijl’ gaan heten.

De rieten kap heeft twee schoorstenen op de nok en vier dakkapellen. De gevels zijn van baksteen in in een bijzondere kleurstelling; ‘miskleurig’ heet dat in vaktermen. De gevelrand is afgewerkt met een houten band. De ramen in de houten vensters en deuren hebben een roedenverdeling.

De rijkdom van een Gooise landhuis villa zien we aan de tientallen details, allemaal even bewerkelijk en met groot vakmanschap gemaakt.

Een overhoeks geplaatste vensterpartij met vier ramen accentueert een hoek in de gevel. Een bloembak is gemetseld van deze hoek tot aan de hoek bij de ingangspartij, bestaande uit een tweedelige deur temidden van hoog geplaatste vensters, eveneens overhoeks geplaatst. De noordwesthoek van de gevel op de begane grond bestaat uit glas. Een bloembak vult ook hier een sprong in de gevel op. Op de verdieping loopt de vensterstrook op de noordwesthoek door over de noordgevel tot boven de toegangsdeur en waaromheen de rieten kap is gedrapeerd. De linker zijgevel bevat in het midden een risalerend muurdeel met schuine penant met aan weerszijden gekleurde glas-in-loodramen en een halfcirkelvormige bloembak. De ver doorlopende kap wipt hier omhoog, waarbij de balk wordt ondersteund door een houten steun. De zuidwesthoek bestaat ter hoogte van de begane grond uit glas. De achtergevel op het zuiden bevat openslaande deuren, geflankeerd door vensters, naar het terras, gedekt met rode plavuizen, onder een groot dakoverstek, rustend op gemetselde pilaren. Daarboven is een balkon ontworpen, vanuit twee slaapkamers bereikbaar. De vensterreeks loopt iets door, links van het balkon. De bijkeuken en de garage worden vanaf de zuidzijde door vensters verlicht. Het landhuis ‘De Kameel’ is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Gooise landhuisstijl

Het landhuis is vrijstaand gesitueerd op een terrein op de hoek van de Celebeslaan en de Delilaan, beeldbepalend aan het plantsoen aan de zuidzijde van de Insulindelaan.

Bijzonderheden

Rijksmonument

Villa de Kameel

  • Bouwjaar: 1926

  • Opdrachtgever:

  • Architect: Jan Dullaart

  • Stroming: Gooise Landhuisstijl

  • Insulindelaan 19
    Hilversum

  • Extra:

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen