HILVERSUM

Rembrandtschool

Geschiedenis

Wie de gebouwen van de architect Willem Dudok een beetje kent, zal verbaasd staan over de Rembrandtschool. Zijn de meeste scholen van Dudok open en uitnodigend, de Rembrandtschool oogt gesloten. Het gebouw lijkt meer op een burcht. Het was de tijd (1919-1920) dat Dudok net was aangesteld als directeur Publieke Werken van de gemeente Hilversum. Geen gemakkelijk heerschap, vond een verslaggever van Dagblad De Gooi-en Eemlander.

Het regionale dagblad schreef over Dudoks “barsche, irriteerende optreden” en zijn “potentaatje speelen”. Toch was deze typering niet juist. Dudok moest zich wel vaak autoritair opstellen, omdat hij anders zijn visie niet kon doorvoeren. Zijn dochter Mia Rethmeier-Dudok weet nog dat haar vader op zondagmiddag de wethouders opzocht. Ze zag hem dan netjes gekleed in jacquet en met hoed op zijn fiets vertrekken.

Opvallende toren

Er was in Hilversum grote behoefte aan middelbare scholen. De gemeenteraad was dan ook blij dat er in de Rembrandtschool een ‘dagschool voor Handelsonderwijs’ kwam en een Mulo. De school  ligt op een driehoekig terrein, tussen de Rembrandtlaan, Vermeerlaan en Frans Halslaan. Het is een langgerekt bakstenen gebouw en het bestaat uit onderdelen met verschillende hoogten. Opvallend is de toren. Ook de kleuren geel, groen en donkerblauw springen in het oog.

Twee vormen van onderwijs

In het grote gebouw waren twee scholen ondergebracht met ieder hun eigen ingang. Het gebouw telde 12 leslokalen, waarvan er 9 voor de Mulo en 3 voor het Handelsonderwijs waren. Deze twee vormen van onderwijs onder één dak hadden gescheiden ingangen. De ingang van de Mulo heeft een zeer indrukwekkend trappenhuis, waar het licht binnenvalt door drie hoge, kleurrijke – door Dudok ontworpen – glas-in-loodramen. De gevels hebben mooi, decoratief metselwerk.

Vlaggenstokken

Als markering ontwierp Dudok siermasten en vlaggenstokken op de hoge delen van de school. Maar pas bij de restauratie tussen 1999 en 2001 zijn de siermasten geplaatst. Ook bij deze ‘vroege’ school van Dudok zijn de ramen laag en kunnen de leerlingen vanaf hun tafel op straat kijken.

Ruimte voor groen

Bij de school hoort ook een woning voor de conciërge. Deze ligt aan de kant van de Frans Halslaan en is nog steeds bewoond. Ook al ligt de school binnen een bebouwde omgeving, er was toch ruimte voor groen. Gazons aan de kant van de Vemeerlaan en een bosschage aan de Frans Halslaan.

International Primary School

De school heeft lange tijd dezelfde functie gehouden. Een Mulo tot 1968. Een Handelsdagschool is er gehuisvest geweest van 1920 tot 1924. Na 1968 was de school bekend als Goois Avondlyceum en daarna als Goois Dag en Avondcollege. Nu is het de International Primary School Hilversum Violenschool.

(Tekst: met dank aan Oneindig Noord-Holland)

Bijzonderheden

Gemeentelijk Monument

Rembrandtschool

  • Bouwjaar: 1919

  • Opdrachtgever: Gemeente Hilversum

  • Architect: Dudok

  • Stroming: Amsterdamse School

  • Rembrandtlaan 30
    1213 BH Hilversum

  • Extra:

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen