HILVERSUM

Raadhuis

In 1931 kreeg Hilversum een fraai nieuw stadhuis. Het werd gebouwd door de toenmalige stadsarchitect Willem Marinus Dudok (1884-1974). Voor de snel groeiende industrieplaats ontwierp Dudok wijken, scholen en gemeentelijke gebouwen. Dudok ontwierp 75 gebouwen voor Hilversum.

Stadsarchitect Willem Dudok

Dudok maakte al vlak na zijn benoeming in 1915 de eerste schetsen voor het raadhuis, maar hij moest geduld hebben. Het zou nog jaren duren voordat het gebouw dat hem wereldberoemd maakte gebouwd zou worden.
Men zegt dat Dudok zichzelf heeft overtroffen met het ontwerp voor het raadhuis in Hilversum. Het gebouw geniet nog altijd internationale bekendheid. Jaarlijks trekt het tientallen architectuurliefhebbers naar Hilversum. Zij willen zien hoe het gebouw in haar omgeving staat, welke indruk de vormen maken op de bezoeker en met eigen ogen zien hoe Dudok de menselijke maat in zijn destijds moderne ontwerp behield.

Nieuwe Zakelijkheid

In het ontwerp van het raadhuis in Hilversum is de invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright speurbaar. Ook zal Dudok geïnspireerd zijn door het Duitse Bauhaus. De in Duitsland ontwikkelde ‘Neue Sachligkeit’ (Nieuwe Zakelijkheid) was een reactie op het expressionisme. De term ‘Neue Sachligkeit’ werd in 1925 voor het eerst gebruikt door Gustav Friedrich Hartlaub, de directeur van de Kunsthalle in Mannheim. Functionaliteit was een kernbegrip van deze stroming in de architectuur.

Raadhuis

Dudok trok het raadhuis op het landgoed Den Witten Hull in Hilversum op in gele baksteen. De vorm en grootte van de bakstenen werden door hem bepaald. Zij wijken in belangrijke mate af van hetgeen in die tijd gebruikelijk was. In het interieur verwerkte hij tegels, marmer en hout. Het raadhuis werd een totaalkunstwerk: Willem Dudok ontwierp ook de meubels en de decoraties. Het gebouw kostte destijds 1,3 miljoen gulden.
In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd het raadhuis grondig gerestaureerd. Het gebouw kreeg hierbij haar oorspronkelijke kleuren terug en de openbare ruimten werden zoveel mogelijk uitgevoerd in de door Willem Dudok ontworpen ‘buismeubel’-stijl.

  • Bouwjaar 1931
  • Opdrachtgever Gemeente Hilversum
  • Architect(en) Willem Marinus Dudok
  • Stroming Nieuwe bouwen

Gemeentelijk Monument
Rijksmonument

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Foto’s

Bekijk het portret met onze ambassadeur

Verhalen

Restauratie

Weer die Mondriaan
De restauratie van het Raadhuis kostte een vermogen: 32 miljoen gulden. Hierdoor kwam de gemeente in grote financiële problemen. Men vond pas een oplossing voor het financiële probleem, toen een wethouder dreigde het waardevolste gemeentelijke kunstwerk – een schilderij van Piet Mondriaan – te zullen verkopen. Het schilderij was een kado ter ere van de opening van het Raadhuis in 1931. De Mondriaan is uiteindelijk toch verkocht: Van de opbrengst is Grand Hotel Gooiland gerestaureerd. Hij is nu te bewonderen in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Sporen van de Luftwaffe

In oktober 1992 werd tijdens de voorbereidingen voor de restauratie van het Hilversumse Raadhuis een opmerkelijke vondst gedaan. In een ventilatieschacht schuin boven de raadzaal vond men een hoeveelheid afval dat in de tweede wereldoorlog door Duitse militairen werd achtergelaten. Historische kring Albertus Perk schreef er een uitgebreid verslag over.

Lego Raadhuis

Het beroemde Raadhuis van Dudok is ook verkrijgbaar als legoversie bij het Dudok Architectuur Centrum dat is gevestigd onder het Raadhuis.