Project omschrijving

HILVERSUM

Pompgemaal

Geschiedenis

Hoog en droog

Er wandelt regelmatig een toom ganzen langs de statige villa’s aan het Laapersveld. Het is een luidruchtig gezelschap dat woont in de vijver. De vijver is bijna honderd jaar oud, net als het gebouwtje ernaast. Het pompgemaal, gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl.

Stadsarchitect Willem Dudok ontwierp het in 1919 als onderdeel van een ambitieus plan op het gebied van watermanagement, vanaf het vijver helemaal tot aan het Sportpark, waar nu het hoofdkantoor van Nike is. “Om de planologische eenheid van het Laapersveld en de sportvelden te benadrukken” zou zelfs de spoorlijn naar Utrecht een flink stuk naar het oosten verlegd moeten worden.

Maar dat heeft Dudok toch niet voor elkaar gekregen.

Hilversum ligt in een heuvelachtige omgeving. Met de realisatie van de verschillende wijken aan de zuid- en oostkant van Hilversum moest voor de laag liggende gebieden een oplossing gevonden worden voor de verwerking van (regen)water. Dudok maakte van de benodigde wateropslagplaatsen (Laapersveld en Kastanjelaan) vijvers en omringde deze met groen. Zo wist hij op inventieve manier het nuttige met het aangename te verenigen. In het vijverpark Laapersveld kon het water worden opgevangen en worden weggepomp naar de vloeivelden aan de Loosdrechtseweg en bij hevige regenval naar de Oude Haven. Het pompgemaal vormt in combinatie met gemetselde terrassen, trappen, banken en bloembakken, architectonische zichtpunten in het natuurlijk aangelegde, heuvelachtige park rondom de vijver. In de jaren 90 is zowel het vijverpark als het pompgemaal gerestaureerd.

Bijzonderheden

Rijksmonument

De graafwerkzaamheden van de vijver op het Laapersveld waren vooral bedoeld om werkgelegenheid te scheppen. “Hierdoor zullen toch vele werklieden de gelegenheid krijgen om productief werk te verrichten” aldus B. en W. in die tijd.

Activiteiten

Het Dudok Architectuurcentrum geeft zeer regelmatig rondleidingen door de Bloemenbuurt in Hilversum. Aanmelden kan via de website van het DAC.

Pompgemaal Laapersveld

Pompgemaal Doduk Hilversum
  • Bouwjaar: 1920

  • Opdrachtgever: Gemeente Hilversum

  • Architect(en): Dudok

  • Stroming: Amsterdamse School

  • geen website

  • Laapersveld 1
    Hilversum

  • Extra:

Foto’s en verhalen

Park Laapersveld

In 2017 is het park Laapersveld opnieuw ingericht in de stijl en indeling waarin architect Dudok het park aanvankelijk heeft ontworpen. Bij de herinrichting is veel aandacht besteed aan de zichtas van het park. Aan de binnenzijde van de zichtas staan twee rijen coniferen met een gazon met kleurrijke bollen in het midden van de as. Ook zijn er weer planten in de gemetselde bloembakken geplaatst. Net zoals het vroeger was.

Europa en de Stier

Beeld>

Bij het Pompgemaal staat een bronzen beeld genaamd Europa en de Stier.

Het is gemaakt door K.K. van Zanten (1933)