HILVERSUM

Werf 35 

Geschiedenis

In 1916 kwam de eerste fabriek naar Hilversum. Vanuit Amsterdam vestigde zich de Koninklijke Farmaceutische Handels Vereeniging. De Pleisterfabriek. Voor die tijd was ‘ie ver van het dorpscentrum gelegen. Al snel kreeg de fabriek buren en het industrieterrein werd uiteindelijk de gemeentewerf van Hilversum.

In het oudste gebouw, de pleisterfabriek, huist nu restaurant Chef a/d Werf.

Aan de Werf

De fabriek ging in 1929 dicht, want de productie verplaatste zich naar Meppel. Het gebouw en het terrein werden gekocht door de gemeente Hilversum, die het vanaf 1930 ging gebruiken als gemeentewerf. In die tijd groeide de gemeente explosief en had ruimte nodig voor opslag en om vuilniswagens, straatveegmachines, rioolzuigers etc. te kunnen stallen en onderhouden.

In 2011 heeft de Gemeente haar werf verlaten. Door ontbrekend onderhoud voldeed het complex niet meer aan de ARBO-eisen. Bovendien werden veel overheidsactiviteiten geprivatiseerd.

Creatieve werkplaats

Bijna alle gebouwen van de ‘Pharmaceutische Handelsvereeniging’ staan er nog, alleen de schoorsteen is verdwenen.  De oorspronkelijke fabriek uit 1916 is het gebouw in het midden met de drie puntdaken. De latere uitbreidingen (1917-1924) hebben allemaal sheddaken.

Een sheddak, zaagdak of zaagtanddak werd vooral bij lange fabriekshallen toegepast. Een reeks evenwijdige zadeldaken met ongelijke schilden. De nokken zijn oost-westgericht. De schilden zijn voorzien van vele ramen.Het gevolg van dit alles is dat de gehele hal gelijkmatig verlicht wordt.

Tegenwoordig worden fabriekshallen ook overdag met tl-buizen verlicht. Dit heeft het gebruik van sheddaken sterk doen afnemen. Maar nu is er opnieuw belangstelling voor het sheddak, zowel vanuit ecologische redenen (al dan niet in combinatie met zonnepanelen) alsook vanwege het mentale aspect van daglicht op werknemers. De panden van de voormalige gemeentelijke werkplaats zijn dus totaal niet verouderd.

Bijzonderheden

Gemeentelijk Monument

Werf 35

  • Bouwjaar: 1916

  • Architect(en): onbekend

  • Stroming: Industrieel

  • Mussenstraat
    1215 LS Hilversum

Ambassadeur

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen