HILVERSUM

De Geus

Geschiedenis


Start met saucijzenbroodjes
Een feestelijke opening is niet compleet zonder saucijzenbroodjes. Dat moet een blij bestuurslid hebben gedacht op 1 mei 1906. Want toen gingen de deuren van de Geuzenschool open met deze heuse traktatie en met L.W.J. van Hasselt als eerste schoolhoofd.

School in kinderrijke wijk
De Geuzenschool ging van start met vier onderwijzers en een ‘kwekeling’, die de opleiding op de kweekschool nog volgde. Over ’t Spoor was een kinderrijke wijk en het aantal leerlingen groeide snel: binnen een jaar, op 1 januari 1907 waren het er 148 en weer een jaar later al 202.

Uitbreiding nodig
Meer leerlingen vraagt om meer ruimte. De Geuzenschool werd daarom al snel uitgebreid. Oorspronkelijk bestond het rechthoekige gebouw uit een begane grond met een zolder, met rechts ernaast de woning voor schoolhoofd Van Hasselt. In 1912 werd er een extra verdieping op de school gebouwd. Later volgden nog een serre, twee klaslokalen en een gymlokaal.

Voorbeeld van overgangsarchitectuur
Zowel de school als de woning zijn ontworpen door architect E. Hogervorst. De gebouwen zijn een voorbeeld van overgangsarchitectuur: een bouwstijl die rond 1900 werd toegepast en zijn naam dankt aan de overgang van neostijlen naar een modernere stijl met toepassing van verschillende elementen. Zoals art niveau. Dat is ook zo bij de Geuzenschool en de onderwijzerswoning: Hogervorst heeft art nouveau-elementen gebruikt in de detaillering. Ook de decoratieve muurankers van de school en de boogvormige portiek zijn typerend voor overgangsarchitectuur. Op de gevel werd het jaartal 1906 toegevoegd en de tekst ‘School met den Bijbel’.

Buurtcentrum met ballet en biodanza
Begin jaren zeventig werd de school gesloten. Daarna kwam het gebouw in handen van de gemeente, die in de wijk een buurtcentrum wilde vestigen. In andere wijken was er al een buurthuis, in Over ’t Spoor nog niet. In 1980 werd het gebouw gehuurd door de Centrale Stichting voor Sociaal Cultureel Werk. Na een verbouwing werd het gebouw door diverse clubs in gebruik genomen. Vandaag de dag is Wijkcentrum ‘De Geus’ er nog steeds gevestigd en kunnen belangstellenden er terecht voor diverse cursussen: van ballet tot biodanza en van Italiaans tot modelbouw.

Bijzonderheden

Gemeentelijk Monument

De Geus

  • Bouwjaar: 1906

  • Opdrachtgever: Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met den Bijbel onder den zinspreuk ‘Eben Haëzer’

  • Architect: E. Hogervorst

  • Stroming: Overgangsarchitectuur

  • Geuzenweg 82-84,
    1221 BV Hilversum

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen