HILVERSUM
Volkswoningbouw Bloemenbuurt
Geschiedenis
De nieuwe buitenwijk
Tussen de hei, het bos, en grazige weiden ligt Hilversum. Al vroeg ontdekt door rijke Amsterdamse koopmansfamilies om te pronken met prestigieuze buitenhuizen. En in 1874 kwam de trein. En de industrie. Eerst spinnerijen en later grote weverijen daarmee de behoefte aan volk. Veel volk om de machines te bemannen. En al dat volk moest ook wonen.
Spruitjes uit de voortuin
De meeste buitenwijken in Hilversum zijn ontworpen door een stadsarchitect. Geen projectontwikkelaar of investeringsmaatschappij maar een heuse architect met een heuse visie. Een helder beeld over het karakter van de stad en zeer zeker ook op de kwaliteit van leven van haar nieuwe bewoners. In het begin van 1900 waren dat voornamelijk arbeiders.
Zij waren nodig om de industriële revolutie te bemannen, de machines van de vooruitgang draaiende te houden. En ze kwamen van het platteland. Wisten van de kool en de geit.
Geen supermarkten in die tijd, hooguit een kruideniertje op de hoek; een groenteboer, een bakker en de weekmarkt natuurlijk. Om de overgang naar het stadse leven voor onze nieuwkomers nu niet al te plots te laten verlopen ontwierp architect E. Verschuyl in 1915 huizen met grote voor- en achtertuinen. De bewoners konden daarin zelf hun groenten verbouwen of zelfs een paar dieren houden en zo in hun levensonderhoud voorzien zoals ze dat eeuwenlang gedaan hadden op het platteland.
De Ericastraat
Neem nu de Ericastraat. En de Egelantierstraat. Oorspronkelijk gelegen naast de heide. Het stratenplan voor een nieuwe woonwijk tussen Boschdrift en Eikbosscherweg werd in 1915 gemaakt door niemand minder dat Willem Dudok, de kersverse stadsarchitect. Geheel in stijl van wat toen mooi gevonden werd: lange straten in een boogje gebouwd, als in een Engelse stadstuin. Dudok vond het eigenlijk niks maar het was in die tijd mode. Niet veel later introduceerde de stadsarchitect een eigen visie, en dat werd de Bloemenbuurt.
Arbeiders verdienen toch ook een twee-onder-één-kap-woning?
Maar de Ericastraat was dus nog in de oude stijl. Kleurig, met mooie details. Het eerste complex, de Ericastraat, bestond uit zeventien twee-onder-een-kap woningen en vier rijtjes van vier. Het was het eerste complex in Hilversum met subsidie op grond van de woningwet uit 1901.
Ze zien er nu nog precies zo uit als toen.
Bijzonderheden
Gemeentelijk Monument
Het Dudok Architectuurcentrum geeft zeer regelmatig rondleidingen door de Bloemenbuurt in Hilversum. Aanmelden kan via de website.
Cameliastraat – Ericastraat – Egelantierstraat
