Project omschrijving

HILVERSUM

Stadstuin de Hof
Begraafplaats Gedenkt te Sterven

Geschiedenis

Dansen op het graf

Een nieuw leven voor de oudste begraafplaats.
Misschien is het wel de oudste begraafplaats van Nederland. Zeker de oudste van Hilversum. Verscholen onder statige beukenbomen achter het oude postkantoor en de kerk aan de Torenlaan ligt een oase van rust. Hier rusten Albertus Perk en Benjamin Willem Blijdestein. Hier kun je schuilen voor de hitte en de drukte of meegenomen worden in een theatervoorstelling, zomeravondconcert of poëzievoordracht.

Platte steen

Heel vroeger begroeven we onze overleden edele medeburgers in de kerk. Daar komt de uitdrukking ‘rijke stinkers’ vandaan. Maar in 1829 werd dat verboden door Koning Willem 1. Zelf ligt hij in de Nieuwe Kerk in Delft, maar ‘soi’.
In Hilversum was men er al veel eerder bij want in 1792 werd aan het dorpsbestuur en de kerkmeesters van de hervormde gemeente octrooi verleend tot ‘inrichting van een buitenbegraafplaats’.
‘Gedenkt te Sterven’ werd op 1 januari 1793 geopend. In de beginperiode kopieerde men de zerkenvloer uit de kerk. Platte stenen dus. Een halve eeuw later, in de tijd van de Romantiek kwamen de ornamenten die we nu nog kennen. Maar er zijn nog steeds een paar oorspronkelijke ‘bewoners’ te vinden, onder die oude beuken.

Parkeerplaats

Dominee W.J. van Lokhorst werd op 4 juni 1940 ter aarde besteld. Hij was de laatste op deze begraafplaats. In 1943 ging ‘Gedenkt te Sterven’ officieel dicht. De wet schrijft voor dat er tien jaren dienen te verstrijken voor er met een begraafplaats iets mag gebeuren. Dat hadden gemeenteambtenaren goed in de peiling gehouden en in 1952 presenteerde de dienst Publieke Werken een plan: Parkeerplaatsen. Ook toen al kampte Hilversum dus met ernstige parkeerproblemen. Maar dit plan liep op niets uit. Ruim tien jaar later maakte de gemeente wel ernst met een ander plan; een park.

Park eer

De hekken gingen open, de omwonenden kwam binnen, met hun hond. Daarna kwam ‘de jeugd’ en de natuur deed de rest. Een verpauperd stukje Hilversum in het centrum van het dorp als resultaat. Maar rond 1990 veranderde het klimaat. Dankzij de stichting Hilversum Pas Op kwam de gemeente in beweging en presenteerde trots het plan: ‘Binnenstad Beter in Beeld’. ‘Gedenkt te Sterven’ werd gemeentelijk monument op 24 januari 1995. Met steun van de Rotary werd de begraafplaats opgeknapt en in 1996 heropend. Stichting De Hof is nu verantwoordelijk voor de begraafplaats en heeft deze voor vijftig jaar in erfpacht gekregen. De meeste graven zijn nu geruimd, maar er liggen nog veel grafstenen en er zijn enkele monumenten.

Dansen

Het parkje heet nu Stadstuin De Hof en wordt liefdevol verzorgd door de stichting. Christmas Carols, zomeravondconcerten, theatervoorstellingen en poëzievoordrachten worden  in de zomer georganiseerd. Maar de stadstuin is toch vooral een rustpunt in het centrum van Hilversum en in de tijd.

Bijzonderheden

Rijksmonument

Gemeentelijk Monument

Meer informatie is te vinden in een artikel van over de begraafplaats Gedenkt te Sterven van Historische kring Albertus Perk.

Stadstuin de Hof

  • Bouwjaar: 1792

  • Opdrachtgever: Dorpsbestuur en kerkgemeente

  • Architect(en):

  • Stroming:

  • Oude Torenstraat (naast nr. 3)
    Hilversum

  • Extra:

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Deel dit monument

Foto’s

Verhalen