13 juli: Kosmos – Tim Kliphuis en NJO (gratis concert)

De Hilversumse violist en componist Tim Kliphuis haalt zijn inspiratie uit de natuur. Uit de prachtige vergezichten in Schotland, maar ook om de hoek op de Hilversumse hei. “De kleuren van de bomen hier en die weidsheid. Dat is het fijne van Hilversum. Het warme van een dorp en dat natuurgebied daaromheen. Ik raak niet uitgekeken” De inspiratie die Tim haalt uit zijn eigen leefomgeving heeft hij verwerkt in een speciale versie van zijn nieuwste vijfdelige muziekstuk ‘Kosmos’. Deze eenmalige uitvoering, samen met alumni van het Nationaal Jeugdorkest wordt op 13 juli opgevoerd tijdens de viering van het 600-jarig bestaan van Hilversum. Jaap-Evert Abrahamse, bijzonder hoogleraar Stad, landgoed en erfgoed aan de Vrije Universiteit, woont in Hilversum en vertelt samen met Tim én jonge Hilversummer Mo Alnour het bijzondere verhaal van onze monumentale tuinstad. Het mooie is: het is een gratis concert, aangeboden door de gemeente Hilversum.

Om erachter te komen wat Hilversummers nou echt bijzonder vinden aan het leven in hun stad voerde Tim gesprekken met vele Hilversummers uit verschillende wijken. Hij ging in het kader van het gemeentelijke project Het Verhaal van Hilversum in gesprek over ons erfgoed en de kwaliteiten van de tuinstad. Hij verwerkte het in deze speciale editie van zijn nieuwste muziekstuk Kosmos dat begin juni in première ging op het Oranjewoudfestival.

Tim Kliphuis wordt ook wel de klimaatcomponist genoemd. Hij besloot zich in te zetten voor het klimaat met het enige wapen dat hij kent: zijn viool. In zijn huis in Hilversum componeerde hij de afgelopen tijd het vijfdelige muziekstuk ‘Kosmos’ waarin gesprekken met Nederlandse topwetenschappers vertaald zijn voor een orkest. Kliphuis: Bij het maken van Kosmos heb ik steeds voor ogen gehouden dat ik een laagdrempelig stuk wilde schrijven, dat raakt en inspireert.

Tijdens die gesprekken ging hij op pad met de wetenschappers. Kliphuis ving met zeebioloog Katja Peijnenburg plankton op een onderzoeksschip bij Texel, zag met sterrenkundige Amina Helmy muziek in verre sterren bij de nieuwe telescoop in Lauwersoog en sprak met natuurkundige Robbert Dijkgraaf over de verantwoordelijkheid van kunstenaars om vooruit te lopen op de wetenschap. De NTR heeft over Kosmos een vijfdelige podcast gemaakt die te horen is op NPO-luister. Ook van het gesprek met Jaap-Evert Abrahamse en Mo Alnour is een podcast opgenomen in de museumwoning van Sloëtjes, een doorzonwoning uit 1955 aan de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum, nu van Hendrick de Keyser en te beluisteren op @@.

Ieder gesprek en iedere ervaring inspireerde Kliphuis tot een nieuw stukje Kosmos: “Ik ervaar deze tijd als het beslissende moment voor het leven op onze planeet. Daarin heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en voor mij is dan de vraag: hoe kun je met muziek de wereld veranderen? En dan heb ik het ook over jouw eigen leefwereld. De gesprekken met wetenschappers hebben mij geholpen in mijn begrip van de wereld, mijn bewondering voor het leven en mijn hoop voor de toekomst.”

Kosmos is de komende maanden live te beluisteren op een aantal plekken in het land. Kliphuis: “Muziek is de enige manier waarop ik iets kan betekenen. Bij het maken van Kosmos heb ik steeds voor ogen gehouden dat ik een laagdrempelig stuk wilde schrijven, dat raakt en inspireert. We moeten in actie komen voor het klimaat, op een positieve manier, en dat doe ik samen met een fantastische groep jonge musici. Met een ensemble van 17 jonge musici, alumni van het Nationaal Jeugd Orkest, toeren we de komende maanden door Nederland. Ook voeren we Kosmos op in een kleinere formatie, als trio. Steeds reist ook een wetenschapper met ons mee, juist met die interactie tussen muziek en wetenschap maken we een verschil.”

Na afloop van het concert is er een drankje en gaan we met elkaar in gesprek.

Het concert wordt gehouden op 13 juli in het Muziekcentrum van de Omroep. Gratis kaarten zijn te bestellen op www.mcogebouw/agenda

Met een ensemble van 17 jonge musici, alumni van het Nationaal Jeugd Orkest, toert Kliphuis de komende maanden door Nederland. Ook wordt Kosmos als trio opgevoerd. Steeds reist een wetenschapper mee. Meer informatie en de speellijst is te vinden op www.kosmosmusic.nl.

Kosmos kan financieel gesteund worden op het crowdfunding platform www.voordekunst.nl. Kosmos is mede mogelijk dankzij steun van NTR/NPO, Fonds Podiumkunsten, Cultuurfonds, Dioraphte, Norma, Gravin van Bylandt Fonds en de Gemeente Hilversum.

Informatie

Wanneer: 13 juli 2024
Tijd: 19:00 uur inloop, 19:30 uur: start – 21:00 uur: einde
Waar: Muziekcentrum van de Omroep (MCO)
Adres: Heuvellaan 33, Hilversum
Kaarten bestellen: via MCO

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer