HILVERSUM 25 februari 2021

Hilversum van boven

Dronepiloot Wiebe maakt van de mediastad een Madurodamdorpje

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Hilversum als Madurodam. Dronepiloot en oud-Hilversummer Wiebe de Jager maakte met het tilt-shift effect een spectaculaire video van de mediastad.

Pure nostalgie. Dat gevoel roepen de beelden op die Wiebe de Jager (44) dit weekeinde met zijn drone boven bekende plekken en markante gebouwen in Hilversum maakte. En dat zit hem in de techniek die hij gebruikte bij het bewerken van de shots. Met het zogeheten tilt-shift effect maakt hij van Hilversum een miniatuurdorpje dat doet denken aan een ouderwetse modelspoorbaan. Alsof alles verkleind is. De poppetjes, autootjes en huisjes op de grond lijken haast niet echt. Maar zijn dat wel degelijk.

,,Leuk hè dat Madurodameffect?”, grijnst De Jager. ,,Tilt-shift is eigenlijk een oude techniek. Bestaat al een paar decennia. Je speelt met scherpte en diepte. Ik film normale beelden en met software bewerk ik ze. Vanaf het centrum maak ik het beeld onscherp. Vervolgens speel ik de beelden sneller af. Daardoor bewegen de mensjes en autootjes sneller. En ik pas de kleuren aan, die maak ik feller. Die drie effecten samen geven dat Madurodamgevoel”, legt hij uit. ,,De camerahoek is ook iets anders dan bij normale luchtopnames. Ik film de plekken en gebouwen niet recht van boven maar iets schuiner aangesneden.”

De Jager is dronepiloot en eigenaar van Dronewatch.nl, een website waar zo ongeveer alles over vliegen met drones te vinden is. Ook maakt hij dronevideo’s in opdracht. ,,Ik doe veel voor reisorganisaties die bijvoorbeeld wandelvakanties in Oostenrijk organiseren, maar dat ligt nu allemaal stil door corona. Ik heb nu tijd om wat anders te doen. Die tilt-shift video’s dus.”

Thuishaven

Hij woont in Den Haag en begon niet geheel toevallig met een video van Scheveningen, de thuishaven van Madurodam. ,,Ik kreeg meteen superveel enthousiaste reacties. Ook van Madurodam zelf. Die belde en wil graag praten. Nou graag. In Hilversum heb ik tot mijn negentiende gewoond, dus dat was mij de logische tweede plek om te vliegen. Ik ken alle plekken nog van vroeger.” Dit weekeinde vloog en filmde hij met zijn minidrone op allerlei plekken in Hilversum. Boven bioscoop Vue, foodhall Mout, het raadhuis en het AKN-gebouw. Van Beeld en Geluid, de Vituskerk en het station tot de Fabritiusschool, hotel Gooiland, de Laapersvijver, de Kerkbrink, de Diependaalse kerk en de televisietoren.

In de montage heeft De Jager muziek en geluiden bij de scenes toegevoegd die het nostalgische gevoel bij de beelden versterken. Polygooncommentaar bij Beeld en Geluid, geluid van een filmprojector bij de bioscoop, spelende kinderen bij de school en terrasgeroezemoes bij Mout. ,,Ik heb uren gefilmd en het teruggebracht tot een video van ruim twee minuten. Het lijkt simpel maar er gaat heel veel tijd inzitten. Het was zondag perfect weer om met de drone de opnames te maken. Zonnig en weinig wind. De drone is zo klein dat mensen hem ook niet horen. Hij stoort ze niet. Maar ik breng geen mensen herkenbaar in beeld. Dat druk ik dronevliegers ook altijd op het hart. Je moet heel erg rekening houden met de privacy van mensen.”

Ieniemienie

De drone waar De Jager de opnames mee maakt is een DJI Mini 2. ,,Hij weegt 249 gram, inclusief camera. Superlicht dus. Ziet er haast een beetje knullig uit zo klein. Echt een ieniemienie drone.”

Met de nieuwe regels voor dronevliegers kon hij bijna overal in Hilversum de lucht in. ,,Alleen in een grote cirkel rond Vliegveld Hilversum mag je niet komen. Dus ik kon vanaf de Diependaalselaan de zuidkant van Hilversum niet in beeld brengen.”

De Jager heeft de smaak te pakken en hoopt nu meer tilt-shift video’s te maken voor gemeenten of andere opdrachtgevers. ,,Het thema van toeristisch Nederland dit jaar is ’Ode aan het landschap’. Nou dat lijkt me de perfecte reden om iconische plekken en natuurgebieden te filmen.”

(Tekst Susanne van Velzen)