Expositie en route Hilversum Ontkiemt

Hoe het dorp een stad werd

Vanaf 5 juni 2021

Vanaf 1850 verandert het dan nog kleine dorp Hilversum met 5.000 inwoners in een stad van 33.000 inwoners in 1915. De aanleg van straatwegen en de komst van het station openen het dorp voor de buitenwereld. Grote fabrieken vestigen zich over het spoor, duizenden arbeiders vinden hier werk. Voor hen verrijzen complete arbeiderswijken, terwijl in het noordwesten villaparken gebouwd worden voor rijke Amsterdammers. Door de groene omgeving weten ook toeristen Hilversum vanaf die tijd steeds beter te vinden.

Deze explosieve groei wordt zichtbaar in nieuwe gebouwen zoals buitenhuizen, industriecomplexen, arbeiderswoningen en hotels. Overblijfselen daarvan zijn ramen, spiegels en geschilderde straatnaamborden. Samen met schilderijen, vaandels, foto’s en gebruiksvoorwerpen als koekblikken zijn ze opgenomen in de collectie van de gemeente Hilversum.

In wat bekend staat als het ‘lelijkste gebouw van Hilversum’ zijn deze pareltjes uit de cultuur-historische collectie te zien. Kom naar Tante Jans (in het gebouw Silverpoint) om aan de hand van historische voorwerpen deze roerige tijd opnieuw te beleven. Op dezelfde locatie is ook de tentoonstelling ‘Retour Hilversum: Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?‘ van het Dudok Architectuurcentrum te zien.

In combinatie met de tentoonstelling raden wij de fiets- of wandelroute ‘De geschiedenis van Hilversum’ van harte aan. Deze route vind je in de app Spacetime die gratis is te downloaden via de App Store of Google Play.

Data en prijzen

Elke zaterdag en zondag vanaf 5 juni 2021 t/m 30 juni 202112.00 - 16.00 uur

Prijs: € 4,00