Diamantroute, fietstocht met app

Fietstocht door Hilversum

Hilversum kent een verborgen geschiedenis, waarin diamanten de hoofdrol speelden. Niet alleen voormalig sanatorium Zonnestraal dankt zijn bestaan aan de diamantbewerkers en hun vakbond. Zij stonden ook aan de basis van de eerste sociale woningbouw in Hilversum en droegen zij bij aan een opleving van het socialisme.

Vanaf 1887 tot pakweg 1930 heeft de diamantindustrie een grote impact op Hilversum. Op het hoogtepunt in 1912 zijn er zeventien slijperijen te vinden. Na Amsterdam kent Hilversum de grootste concentratie diamantbewerkers (minimaal 500) die naar de hoofdstad forensen of hier werkzaam zijn. De enige monumentale slijperij die nu nog in Hilversum te vinden is aan de overkant van het spoor: de voormalige slijperij De Volharding aan de Liebergerweg.

Ben je geïnteresseerd in deze verborgen geschiedenis van de Hilversumse diamantbewerking? Wij hebben samen met de gemeente Hilversum een fietsroute ontwikkeld die je met behulp van een app kunt doen.

De fietsroute duurt 1,5 uur en brengt je langs alle bijzondere plekken van de Hilversumse diamantindustrie. Dankzij filmpjes, geluidsfragmenten en foto’s in de app krijg je een levendig beeld van deze briljante geschiedenis.